FOTORUBRIEK 507
Onderstaande foto roept bij de oudere Diessenaren waarschijnlijk leuke herinneringen op. De foto toont ons Hanneke van der Zande, in de volksmond 'Hanneke Zwartgat' genaamd, voor haar huisje. Hanneke was getrouwd met Mart van der Zande, beter bekend als 'd'n Oostman', omdat hij ooit in het voormalige Nederlands Oost-IndiŽ gediend had. Als nieuwsgierige jongens bij Hanneke kwamen rondneuzen, kregen ze een pispot met inhoud naar hun hoofd gegooid. De bedstee bij Hanneke was een echte 'todhoop' die vol lappen en kleden lag.

Janus Hendrikx, geboren en getogen in Diessen maar later woonachtig in Esbeek, zette een aantal jaren geleden zijn herinneringen aan Hanneke op papier. Hij beschrijft de woning van Hanneke als volgt: 'Het huisje was maar klein als je binnenkwam. Een woonvertrekje met een schouwen bedstee en nog een kamertje dat werd gebruikt om het varken in vet te mesten. Ook huisden de kippen in het woonvertrek. Verder was er een stal, waarin de geiten en de witte koe stonden. De koe werd gebruikt voor de melk en om het land mee te bewerken. Voor de deur stonden een put (die van plaggen was gebouwd) en een zware lindeboom, die tevens als putmik dienst deed. De put was afgezet met een paar paaltjes en zodoende gebeurde het wel eens dat er een haas of een konijn in gevallen was'.
Het complete verhaal van Hanneke Zwartgat en haar Oostman is te lezen in deel 5 van de Diessense boekenserie 'Hers en geens dur Diessen'.


Reacties zijn altijd welkom via Contactformulier of info@fotostichtingdiessen.nl of via telefoonnummer 013 5042413.
Terug hoofdpagina