"Fotostichting Diessen"
Voorwoord

De Baarschotse bierbrouwerij en haar bewoners
door Ad Hoozemans en Ad van Doormaal
De Baarschotse brouwerij Het Witte Kruis was en is een begrip in Diessen en omgeving. Eeuwenlang brouwden onder meer de families Smits, Goos­sens en Van Dijck hier hun bieren. Ad Hoozemans geeft een overzicht van ontstaan en geschiedenis van de brouwerij en haar bewoners. Ad van Doormaal beschrijft hoe hieruit twee moderne ondernemingen groeiden: het huidige pannenkoekenhuis annex restaurant d'Ouwe Brouwerij én drankenhandel Van Dijck b.v.

Een 'bedenkelijke zaak' uit 1967:burgemeester veroordeeld wegens sloop monument   
door Wil Vennix
Anno 1999 staat het monumentenbeleid met enige regelmaat op de agenda van de raad van de gemeente Hilvarenbeek. Twistpunt is veelal de afwe­ging tussen de monumentale waarde en de kosten van behoud of restau­ratie. In 1967 speelde een soortgelijke kwestie, die er zelfs toe zou leiden dat burgemeester Otjens strafrechtelijk werd veroordeeld wegens illegale sloop. Het ging allemaal om twee nietige huisjes aan de Kerkstraat, naast het patronaat.

In d'n ollie  
door Hans Schoenmaker
Op de hoek van de Westerwijk en de Waterstraat stond vroeger een eeu­wenoude boerderij, waarin tevens een oliemolen was gevestigd. In dit hoofdstuk werpt Hans Schoenmaker een nader licht op dit lang vergeten verschijnsel.

Annanina's Rust  
door Ad van Doormaal
Iedereen kent Annanina's Rust, het bosgebied tussen Diessen en Hilva­renbeek, net voorbij Huiske ten Halve. Tot 1978 was het eigendom van de Tilburgse familie Gimbrère, die er in het weekend en in de vakanties ver­bleef. Thans is het in bezit van het Brabants Landschap. Ad van Doormaal dook in de historie van dit bosgebied.

Acacialaan (gedicht)  
door Pieke van Beurden-van de Loo
Op verzoek van de redactie schreef Pieke van Beurden-van de Loo een gedicht over haar favoriete plekje in Diessen.

Hers en geens dur Haghorst en Diessen
met Ted Fiévez
Ted Fiévez (67) uit Haghorst voert ons aan de hand van olieverfschilderijen (in dit hoofdstuk helaas alleen in zwart-wit foto's hiervan, gemaakt door Henk Noordermeer) langs een aantal boerderijen en andere gebouwen in Haghorst en Diessen.

Gilde Sint Sebastiaan vierde 300-jarig bestaan in 1931            
door Wil Vennix
Van 14 tot en met 17 mei 1931 vierde het Diessense gilde St. Sebastiaan zijn verondersteld 300-jarig bestaan. Een fotograaf van Fotopersbureau Het Zuiden schoot prachtige plaatjes van het gildefeest, waarvan er enkele het tot 'plakplaatjes' voor de Niemeijer-albums brachten. Wil Vennix belicht in dit hoofdstuk zowel het gildefeest als de foto's die toen genomen zijn.

Boeken over Baarschot, Haghorst en Diessen
Inhoud deel 7
"Fotostichting Diessen" © 2018 GH

Onder redactie van: Ad van Doormaal en Wil Vennix

© Auteursrechten voorbehouden
Dit boekje is nog tekoop voor
€ 8,50
(1999)